Nové školské odbory žiadajú Čaploviča, aby sa zaoberal ich petíciou

08.12.2012 Bratislava

Bratislava 8. decembra (TASR) - Nové školské odbory (NŠO) vyzývajú šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby sa začal zaoberať Petíciou za lepšie školstvo, ktorú podpísalo asi 56.000 ľudí. Učitelia z NŠO ju v júni tohto roka odovzdali na Úrade vlády SR a následne bola presunutá do kompetencie ministerstva.

"Žiadame Vás, aby ste odstránili nezákonný stav, ktorý nastal tým, že verejný orgán neprejednal stav petície a neoznámil petičnému výboru výsledok prejednania. Zákon o petičnom práve jasne ukladá verejnému orgánu, aby výsledok prejednania petície oznámil písomne do 30 dní petičnému výboru," adresovalo Čaplovičovi v otvorenom liste predsedníctvo NŠO.

Ministrov hovorca Michal Kaliňák tvrdí, že šéf rezortu sa zaoberá každým podnetom, ktorý je rezortu doručený. "Dôkazom snahy o riešenie dlhoročných problémov v školstve bolo aj memorandum k riešeniu situácie predložené najreprezentatívnejšej školskej odborovej organizácii," reagoval Kaliňák.

Podľa iniciátora petície a predsedu NŠO Ľudovíta Sebelédiho petíciu podpísali v prevažnej miere učitelia. Prostredníctvom petície žiadali navýšenie mzdy pre začínajúceho pedagóga na úroveň 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. V súčasnosti dosahuje nástupný plat učiteľa vyše 500 eur. Podpisovou akciou žiadali tiež to, aby vláda do školstva investovala aspoň šesť percent HDP. Okrem toho sa pedagógovia podpisovali pod požiadavku, aby mohli ísť do dôchodku vo veku 56 rokov alebo po 30 rokoch odpracovaných v školstve.
 

Vyberte región